Skip to main content

Transformation of sentences for class x

Transformation of Sentences

Do as directed:

1. He put an envelope and sealed it. [ Turn into a simple sentence] MP -2023
Ans: Putting it in an envelope he sealed it.

2. Tell me what your name is.  [ Turn into a simple sentence] MP - 2014
Ans: Tell me your name.

3. He is so proud that he will not apologise for his mistake. [ Turn into a simple sentence] MP - 2012, 2016
Ans: He is too proud to apologise for his mistake.

4. The horses, which come from Arabia, are much in demand.  [ Turn into a simple sentence] MP - 2008
Ans: The Arabian horses are much in demand.

5. The boy was so small that he could not reach up to the branches of the tree.  [ Turn into a simple sentence] MP - 2005
Ans : The boy was too small to reach up to the branches of the tree.

6. Snigdha is not only wise but also brave.  [ Turn into a simple sentence]
Ans: Besides being wise, Snigdha is brave.

7. He finished his homework and went to play.  [ Turn into a simple sentence]
Ans: Finishing his homework he went to play.

8. Glasses which are broken cannot be perfectly joined.  [ Turn into a simple sentence]
Ans: Broken glasses cannot be perfectly joined.

9. Though he is strong, he is timid.  [ Turn into a simple sentence]
Ans: In spite of being strong, he is timid.

10. He had quarrelled with his brother and left home.  [ Turn into a simple sentence]
Ans: Quarrelling with his brother he left home.

Comments

Popular posts from this blog

Important Voice Changes for Madhyamik Examination

Important Voice Changes for Madhyamik Examination (100% common) Do as directed: Voice Change 1. Change the voice. Ans: Let the voice be changed. 2. Tears filled her eyes. Ans: Her eyes were filled with tears. 3. I had written a letter. Ans: A letter had been written by me. 4. He has worked out the answers carefully. Ans: The answers have been worked out carefully by him. 5. Does Abhra know Jack? Ans: Is Jack known to Abhra? 6. Change the voice of the following sentence. Ans: Let the voice of the following sentence be changed. Or, You are asked/ instructed/ told/ ordered to change the voice of the following sentence. 7. They did not make a sound. Ans: A sound was not made by them. 8. Spring has forgotten the garden. Ans: The garden has been forgotten by Spring. 9. Mr. Roy was charging his phone. Ans: Mr. Roy’s phone was being charged by him. 10. They laughed at the lame man. Ans: The lame man was laughed at by them. 11. They did not make any noise. Ans: Any noise was not made by them. 1...

The north ship | Philip Larkin | Questions with Answers

★ Important Questions with Answers: 1. Who wrote the poem, ‘The North Ship'? Ans: Philip Larkin wrote the poem, ‘The North Ship'. 2. Where did the first ship turn towards? Ans: The first ship turned towards the west. 3. What did the first ship discover in the west? Ans: The first ship travelled over the running sea and winds carried it to a rich country. 4. Why is meant by ‘quaking sea’? Ans: ‘Quaking sea’ refers to the running or stirring waters of the sea, caught up in the midst of strong wind. 5. What does ‘the third ship’ stand for? Ans: ‘The third ship’ stands as a symbol of the endless journey of mankind filled with difficulties in order to attend one’s aspirations. 6. Where did the wind carry the first ship? Ans: The wind carried the first ship to a rich country. 7. Give any two points of difference between the journey of the third ship and the other two ships. Ans: While the fast to sleep ‘turned towards’ the west and the east respectively the third ship drove towards ...

Textual Grammar | Strong Roots | Class - XII

Textual Grammar | Strong Roots 1. My father could convey complex spiritual concepts in very simple, down-to-earth Tamil. [Change the voice] HS- ' 18 Ans: Complex spiritual concepts could be conveyed by my father in very simple, down-to-earth Tamil. 2. My parents were widely regarded as an ideal couple. [Change the voice] HS-‘17 Ans: People widely regarded my parents as an ideal couple. 3. His answer filled me with a strange energy and enthusiasm. [Change the voice]  Ans: I was filled with a strange energy and enthusiasm by his answer. 4. However all necessities were provided for.  [Change the voice]  Ans: However my parents provided for all necessities. 5.I have endeavoured to understand the fundamental truths revealed to me by my father. [Change the voice] Ans: My father revealed the fundamental truths to me which I had endeavoured to understand. 6. She would place a banana leaf before me. [Change the voice] Ans: A banana leaf would be placed before me by her. 7. This ...