Skip to main content

Important Voice Changes for Madhyamik Examination

Important Voice Changes for Madhyamik Examination (100% common)

Do as directed:
Voice Change

1. Change the voice.
Ans: Let the voice be changed.

2. Tears filled her eyes.
Ans: Her eyes were filled with tears.

3. I had written a letter.
Ans: A letter had been written by me.

4. He has worked out the answers carefully.
Ans: The answers have been worked out carefully by him.

5. Does Abhra know Jack?
Ans: Is Jack known to Abhra?

6. Change the voice of the following sentence.
Ans: Let the voice of the following sentence be changed.
Or, You are asked/ instructed/ told/ ordered to change the voice of the following sentence.

7. They did not make a sound.
Ans: A sound was not made by them.

8. Spring has forgotten the garden.
Ans: The garden has been forgotten by Spring.

9. Mr. Roy was charging his phone.
Ans: Mr. Roy’s phone was being charged by him.

10. They laughed at the lame man.
Ans: The lame man was laughed at by them.

11. They did not make any noise.
Ans: Any noise was not made by them.

12. Somebody has stolen my purse.
Ans: My purse has been stolen.

13. I shall have done the work.
Ans: The work will have to be done by me.

14. Put up a tent.
Ans: Let a tent be put up.

15. Don’t copy others.
Ans: You are ordered not to copy others.

16. We should do our duty.
Ans: Our duty should be done.

17. I was called to Birla House by an urgent telephone.
Ans: Someone called me to Birla House by an urgent telephone.

18. Open the door.
Ans: Let the door be opened.

19. Our school is organising a contest.
Ans: A contest is being organised by our school.

20. Today I have no time to waste.
Ans: Today there is no time to be wasted.

21. They had finished the job.
Ans: The job had been finished by them.

22. The nan knows the solution to this problem.
Ans: The solution to this problem is known to the man.

23. Did you compose the poem?
Ans: Was the poem composed by you?

24. Who helped you in your poverty?
Ans: By whom were you helped in your poverty.

25. He had mixed up the real and the imagined.
Ans: The real and the imagined had been mixed up by him.

26. This book reads funny.
Ans: This book is funny when it is read.

27. Do you see any animals?
Ans: Is any animals seen by you?

28. I opened the door.
Ans: The door was opened by me.

29. She sees the sea.
Ans: The sea is seen by her.

30. Pay the bill at once.
Ans: Let the bill be paid at once.
Or, You are requested to pay the bill at once.

31. Who send this mail?
Ans: By whom was this mail sent?

32. Help the poor.
Ans: The poor should be helped.
Or, You are advised to help the poor.

33. We bought a number of story books from the book fair.
Ans: A number of story books were bought by us from the book fair.

34. Gandhiji had been shot on his way to a prayer meeting.
Ans: Someone had shot Gandhiji on his way to a prayer meeting.

35. We know that he is an honest man.
Ans: It is known to us that he is an honest man.

36. Prime Minister addressed the nation.
Ans: The nation was addressed by the Prime Minister.

37. The teacher delivered a lecture to the group of students.
Ans: A lecture was delivered to the group of students by the teacher.

38. The dream altered me.
Ans: I was altered by the dream.

39. I saw you eating pickles.
Ans: You were seen by me eating pickles.

40. He let me go.
Ans: I was let go by him.


41. Novel coronavirus has affected about 132 countries around the globe.
Ans: About 132 countries around the globe have been affected by Novel coronavirus.

42. Clean it with proper care.
Ans: You are requested to clean it with proper care.

43. He had never met anyone as good as Annu.
Ans: Someone as good as Annu, had never been met by him.

44. My friend gave me a story book.
Ans: I was given a story book by my friend.
Or, A story book was given to me by my friend.

45. The authorities postponed the cricket match.
Ans: The cricket match was postponed by the authorities.

46. The poor man carried a heavy load.
Ans: A heavy load was carried by the poor man.

47. We can feel him.
Ans: He can be felt by us.

48. They proclaimed him king.
Ans: He was proclaimed king by them.

49. He had quarrelled with his brother and left home.
Ans: His brother had been quarrelled with by him and home was left by him.

50. I saw the cleaning of the roads.
Ans: I saw the roads being cleaned.

51. We should seek the poor people in our locality.
Ans: The poor people should be sought by us in our locality.

52. Do as I tell you.
Ans: You are ordered to do as you are told by me.

53. Who is singing this song?
Ans: By whom is this song being sung?

54. Where did you lose your bag?
Ans: Where was your bag lost? 

55. I was bringing the kite from the house.
Ans: The kite was being brought from the house by me.

56. I know the solution to the problem.
Ans: The solution to the problem is known to me.

57. Keep the ball rolling.
Ans: Let the ball be kept rolling.

58. What is done can’t be done.
Ans: We can’t undo what we do.

59. She was selected the chairperson.
Ans: The selection Committee Selected her the Chairperson.

60. Have you written anything about our teacher Samuel?
Ans: Has anything about our teacher Samuel been written by you?

Comments

Anonymous said…
Very good answer
Anonymous said…
Very good answer

Popular posts from this blog

Textual Grammar from Karma for class-XI

All Important Textual Grammar from Karma for class - XI ★★★ ➣➣ Voice Changes:  1. The arrival of the train did not disturb Sir Mohan Lal’s sang-froid. [Change the Voice] Ans: Sir Mohan Lal’s sang-froid was not disturbed with the arrival of the train. 2. Lady Lal opened the brass carrier. [Change the Voice] Ans: The brass carrier was opened by Lady Lal. 3. They picked up Sir Mohan’s suitcase. [Change the Voice] Ans: Sir Mohan’s suitcase was picked up by them. 4. The mirror smiled back at Sir Mohan. [Change the Voice] Ans:  5. He glanced at his watch. [Change the Voice] Ans: His watch was glanced at by himself. 6. She wore a dirty white sari with a red border. [Change the Voice] Ans: A dirty white sari with a red border was worn by the coolie. 7. You’ll find room in the Zenana. [Change the Voice] Ans: Room in the Zenana will be found by you  8. Jim struck Sir Mohan flat on the face. [Change the Voice] Ans: Sir Mohan was struck flat on the face by Jim. 9. The...

Important Voice Changes and Narration Changes from Leela's Friend: class-XI | WBCHSE

Important Voice Changes and Narration Changes  from Leela's Friend: class-XI ** Voice Changes 1. Mr Sivasankar subjected him to a scrutiny. Ans:  He was subjected to a scrutiny by Mr Sivasankar. 2:   He called his wife. Ans:   His wife was called by him. 3. Come in. Ans:   You are permitted to come in. 4: Sir, do you want a servant? Ans: Is a servant wanted by you, sir? 5: She looked at Sidda. Ans: Sidda was looked at by her. 6: Don't send him away. Ans: Let him not be sent away. 7:  He wouldn't be allowed to sleep inside the house. Ans:   We would not allowed him to sleep inside the house. 8:  Now throw the ball into the sky. Ans:  Now, let the ball be thrown into the sky. 9: Leela gave a cry of joy. Ans:  A cry of joy was given by Leela. 10:   Sidda had to drop any work. Ans:  Any work had to be dropped by Sidda. 11:  His company made her supremely happy. Ans:  She was made supremely happy b...

New Model Activity Task August for Class 8; Subject - English (part 5)

MODEL ACTIVITY TASK - II (August) ENGLISH CLASS VIII Read the following passage and answer the questions given below: On 16th January, 1941, Sisir finished his dinner early and drove to Elgin Road around 8.30 p.m. He parked the Wanderer at the back of the house. Sisir and Subhas had maintained total secrecy about the plan of escape. None of the family members knew anything except Subhas’s niece Ila and a male cousin, Dwijen. Subhas and Sisir waited until the rest of the Bose family had fallen asleep. Subhas had changed into his disguise as Muhammad Ziauddin. He was dressed in a long, brown coat, baggy shalwars and a black fez. He wore gold wire-rimmed spectacles. ACTIVITY - 1 Write ‘T’ for true and ‘F’ for false statements in the given boxes. Write supporting statements for your answers: i. It was around 8.30 p.m. when Dwijen reached their house at Elgin Road.    F Supporting statement : Sisir finished his dinner early and drove to Elgin Road around 8.30 p.m.  ii. Sisi...