Skip to main content

The north ship | Philip Larkin | Questions with Answers

★ Important Questions with Answers:


1. Who wrote the poem, ‘The North Ship'?

Ans: Philip Larkin wrote the poem, ‘The North Ship'.


2. Where did the first ship turn towards?

Ans: The first ship turned towards the west.


3. What did the first ship discover in the west?

Ans: The first ship travelled over the running sea and winds carried it to a rich country.


4. Why is meant by ‘quaking sea’?

Ans: ‘Quaking sea’ refers to the running or stirring waters of the sea, caught up in the midst of strong wind.


5. What does ‘the third ship’ stand for?

Ans: ‘The third ship’ stands as a symbol of the endless journey of mankind filled with difficulties in order to attend one’s aspirations.


6. Where did the wind carry the first ship?

Ans: The wind carried the first ship to a rich country.


7. Give any two points of difference between the journey of the third ship and the other two ships.

Ans: While the fast to sleep ‘turned towards’ the west and the east respectively the third ship drove towards the north.

Secondly, the first ship, possessed by the wind, was carried to a rich country. The second one was anchored in captivity. Both of them returned, either happily or unhappily. The third one ‘went wide and far/ into an unforgiving sea.’

t

8. What is the ‘north ship’ a symbol of?

Ans: The ‘north ship’ stands as a symbol of the endless journey of mankind filled with difficulties in order to attain one's aspirations.


9. Why had the third ship been ‘rigged’?

Ans: The third ship was rigged because it had to undertake a very long journey far up north.


10. Give an example of the simile used in the poem.

Ans : ‘And the wind hunted it like a beast' is an example of simile used in the poem.


11. Why is the wind compared to a beast?

Ans: The wildness of the ranging winds trying to engulf the second ship has been compared to the monstrosity of a beast hunting down its spray.


12. How has the star been described in the closing lines of the poem?

Ans: The star has been described at ‘fire-spilling' thereby highlighting the hurdles that the third ship overcomes on its long journey to the north.


13. In What state did the east and west ships come back?

Ans: The east and west ships came back either happily or unhappily.


14. Which ship travelled wide and far?

Ans: The third ship driving north travelled wide and far.


15. What did the wind do to the second ship?

Ans: As the second ship turned towards the east, the wind hunted it like a beast to anchor in captivity. The second ship was caught up in the wild stormy wind and was compelled to bow down to it.

Comments

Anonymous said…
Thank you sir
Anonymous said…
What is meant by the running sea?

Popular posts from this blog

Textual Grammar from Karma for class-XI

All Important Textual Grammar from Karma for class - XI ★★★ ➣➣ Voice Changes:  1. The arrival of the train did not disturb Sir Mohan Lal’s sang-froid. [Change the Voice] Ans: Sir Mohan Lal’s sang-froid was not disturbed with the arrival of the train. 2. Lady Lal opened the brass carrier. [Change the Voice] Ans: The brass carrier was opened by Lady Lal. 3. They picked up Sir Mohan’s suitcase. [Change the Voice] Ans: Sir Mohan’s suitcase was picked up by them. 4. The mirror smiled back at Sir Mohan. [Change the Voice] Ans:  5. He glanced at his watch. [Change the Voice] Ans: His watch was glanced at by himself. 6. She wore a dirty white sari with a red border. [Change the Voice] Ans: A dirty white sari with a red border was worn by the coolie. 7. You’ll find room in the Zenana. [Change the Voice] Ans: Room in the Zenana will be found by you  8. Jim struck Sir Mohan flat on the face. [Change the Voice] Ans: Sir Mohan was struck flat on the face by Jim. 9. The...

Important Voice Changes and Narration Changes from Leela's Friend: class-XI | WBCHSE

Important Voice Changes and Narration Changes  from Leela's Friend: class-XI ** Voice Changes 1. Mr Sivasankar subjected him to a scrutiny. Ans:  He was subjected to a scrutiny by Mr Sivasankar. 2:   He called his wife. Ans:   His wife was called by him. 3. Come in. Ans:   You are permitted to come in. 4: Sir, do you want a servant? Ans: Is a servant wanted by you, sir? 5: She looked at Sidda. Ans: Sidda was looked at by her. 6: Don't send him away. Ans: Let him not be sent away. 7:  He wouldn't be allowed to sleep inside the house. Ans:   We would not allowed him to sleep inside the house. 8:  Now throw the ball into the sky. Ans:  Now, let the ball be thrown into the sky. 9: Leela gave a cry of joy. Ans:  A cry of joy was given by Leela. 10:   Sidda had to drop any work. Ans:  Any work had to be dropped by Sidda. 11:  His company made her supremely happy. Ans:  She was made supremely happy b...

New Model Activity Task August for Class 8; Subject - English (part 5)

MODEL ACTIVITY TASK - II (August) ENGLISH CLASS VIII Read the following passage and answer the questions given below: On 16th January, 1941, Sisir finished his dinner early and drove to Elgin Road around 8.30 p.m. He parked the Wanderer at the back of the house. Sisir and Subhas had maintained total secrecy about the plan of escape. None of the family members knew anything except Subhas’s niece Ila and a male cousin, Dwijen. Subhas and Sisir waited until the rest of the Bose family had fallen asleep. Subhas had changed into his disguise as Muhammad Ziauddin. He was dressed in a long, brown coat, baggy shalwars and a black fez. He wore gold wire-rimmed spectacles. ACTIVITY - 1 Write ‘T’ for true and ‘F’ for false statements in the given boxes. Write supporting statements for your answers: i. It was around 8.30 p.m. when Dwijen reached their house at Elgin Road.    F Supporting statement : Sisir finished his dinner early and drove to Elgin Road around 8.30 p.m.  ii. Sisi...