Skip to main content

The Cat | Question Answer | Class -X

THE CAT
Andrew Barton Paterson

Question – Answer

1. What is the cat fond of?

Ans: The cat is font of ease and cares little for anything but mice and milk.

2. How does the guest behave with the cat?

Ans: Instead of giving the cat some food, the guest stoops down and strokes the cat.

3. What does the family think of the cat?

Ans: The family thinks that the cat is sweet and intelligent.

4. What does the guest want to do the cat?

Ans: The guest wants to kick the cat out of the window.

5. How does the cat look keenly from side to side and move noiselessly?

Ans: The cat looks keenly from side to side and moves noiselessly because he has many enemies— dogs and small boys with stones.

6. How does the cat cross the fence?

And: The cat springs to the top of the fence and drops lightly down to the other side.

7. What are the cats often blamed for?

Ans: Cats are often blamed for being more fond of their home than of the people in it.

8. What will the cat do if allowed?

Ans: If the cat is allowed, he will stay at the old house and attach himself to the new tenants.

9. How long does the cat watch a mouse hole?

Ans: The cat watches a mouse hole for an hour or two just to keep himself from dying of boredom.

10. How has the author described the cat’s physical fitness?

Ans: According to the author, the fat is an athlete, an acrobat and a grim fighter.

11. What does the cat do when the family finishes tea?

Ans: when the family finishes tea, the cat casually goes out of the room.

12. What does the cat do to pass the time?

Ans: To pass the time away the cat sometimes watches a mouse-hole for an hour or two.

13. What does the cat do when the family sits down to tea?

Ans: When the family sits down to tea, the cat purrs noisily and rubs himself against the legs of family members.

14. Who is the cat particularly civil to?

Ans: If there is a guest at the table the cat is particular civil to him.

15. Why is the cat civil to the guests?

Ans: The cat is particularly civil to guest because he knows that the guests will be offered the best food available.

16. How does the cat called kindred?

Ans: Dropping his head nearly to his paws, the cat sends across a call to his kindred.

17. What does the cat do before giving a call to his Kindred?

Ans: Before giving a call to his kindred the cat stretches himself a few times to see if every muscle is in full working order.

18. How does the behaviour of the cats change with the setting of the sun?

Ans: The cats no longer remain the meek creatures who mew for fish and milk. They become grim fighters with the setting of the sun.

Comments

Popular posts from this blog

Important Voice Changes for Madhyamik Examination

Important Voice Changes for Madhyamik Examination (100% common) Do as directed: Voice Change 1. Change the voice. Ans: Let the voice be changed. 2. Tears filled her eyes. Ans: Her eyes were filled with tears. 3. I had written a letter. Ans: A letter had been written by me. 4. He has worked out the answers carefully. Ans: The answers have been worked out carefully by him. 5. Does Abhra know Jack? Ans: Is Jack known to Abhra? 6. Change the voice of the following sentence. Ans: Let the voice of the following sentence be changed. Or, You are asked/ instructed/ told/ ordered to change the voice of the following sentence. 7. They did not make a sound. Ans: A sound was not made by them. 8. Spring has forgotten the garden. Ans: The garden has been forgotten by Spring. 9. Mr. Roy was charging his phone. Ans: Mr. Roy’s phone was being charged by him. 10. They laughed at the lame man. Ans: The lame man was laughed at by them. 11. They did not make any noise. Ans: Any noise was not made by them. 1...

The north ship | Philip Larkin | Questions with Answers

★ Important Questions with Answers: 1. Who wrote the poem, ‘The North Ship'? Ans: Philip Larkin wrote the poem, ‘The North Ship'. 2. Where did the first ship turn towards? Ans: The first ship turned towards the west. 3. What did the first ship discover in the west? Ans: The first ship travelled over the running sea and winds carried it to a rich country. 4. Why is meant by ‘quaking sea’? Ans: ‘Quaking sea’ refers to the running or stirring waters of the sea, caught up in the midst of strong wind. 5. What does ‘the third ship’ stand for? Ans: ‘The third ship’ stands as a symbol of the endless journey of mankind filled with difficulties in order to attend one’s aspirations. 6. Where did the wind carry the first ship? Ans: The wind carried the first ship to a rich country. 7. Give any two points of difference between the journey of the third ship and the other two ships. Ans: While the fast to sleep ‘turned towards’ the west and the east respectively the third ship drove towards ...

Textual Grammar | Strong Roots | Class - XII

Textual Grammar | Strong Roots 1. My father could convey complex spiritual concepts in very simple, down-to-earth Tamil. [Change the voice] HS- ' 18 Ans: Complex spiritual concepts could be conveyed by my father in very simple, down-to-earth Tamil. 2. My parents were widely regarded as an ideal couple. [Change the voice] HS-‘17 Ans: People widely regarded my parents as an ideal couple. 3. His answer filled me with a strange energy and enthusiasm. [Change the voice]  Ans: I was filled with a strange energy and enthusiasm by his answer. 4. However all necessities were provided for.  [Change the voice]  Ans: However my parents provided for all necessities. 5.I have endeavoured to understand the fundamental truths revealed to me by my father. [Change the voice] Ans: My father revealed the fundamental truths to me which I had endeavoured to understand. 6. She would place a banana leaf before me. [Change the voice] Ans: A banana leaf would be placed before me by her. 7. This ...