Skip to main content

Textual Grammar | On Killing a Tree | Class - XII

Textual Grammar

1. The root is to be pulled out. [Change the Voice]

Ans: Somebody is to pull out the root.

2. Hack and chop it. [Change the Voice]

Ans: You are ordered to hack and chop it.

3. It is to be roped. [Change the Voice]

Ans: Someone is to rope it.

4. Then it is done. [Change the Voice]

Ans: Then men do it.

5. It takes much time to kill a tree. [Change the Voice]

Ans: Much time is taken to kill a tree.

6. Not a simple jab of the knife will do it. [Change the Voice]

Ans: It will not be done by a simple jab of the knife.

7. Not a simple jab of the knife will do it. [ Make it affirmative]

Ans: A simple jab of the knife will keep it undone.

8. Not so much pain will do it. [Make it affirmative]

Ans: So much pain is insufficient to do it.

9. But this alone won’t do it. [Make it affirmative]

Ans: But this alone is insufficient to do it.

10. It takes much time to kill a tree. [ Make it negative]

Ans: It does not take a little time to kill a tree.

11. If unchecked they will expand again. [ Make it negative]

Ans: If not checked they will expand again.

12. It has grown slowly. [ Use the adjective form of ‘slowly’]

Ans: It has grown in a slow manner.

13. The source, white and wet, is the most sensitive.[Change to comparative degree]

Ans: The source, white and wet, is more sensitive than any other part.

14. It has consumed the earth. It has grown slowly. [ Join into a simple sentence]

Ans: Consuming the earth, it has grown slowly.

15. Hack and chop. This alone won’t do it. [Join into a compound sentence]

Ans: Hack and chop but this alone won’t do it.

16. The source is white and wet. It is the most sensitive one. [Join into a complex sentence]

Ans: The source which is white and wet, is the most sensitive one.

17. The bleeding bark will heal and from close to the ground will rise curled green twigs. [Split into simple sentences]

Ans: The bark is bleeding. It will heal. Curled green twigs will rise from close to the ground.


Comments

Popular posts from this blog

Important Voice Changes for Madhyamik Examination

Important Voice Changes for Madhyamik Examination (100% common) Do as directed: Voice Change 1. Change the voice. Ans: Let the voice be changed. 2. Tears filled her eyes. Ans: Her eyes were filled with tears. 3. I had written a letter. Ans: A letter had been written by me. 4. He has worked out the answers carefully. Ans: The answers have been worked out carefully by him. 5. Does Abhra know Jack? Ans: Is Jack known to Abhra? 6. Change the voice of the following sentence. Ans: Let the voice of the following sentence be changed. Or, You are asked/ instructed/ told/ ordered to change the voice of the following sentence. 7. They did not make a sound. Ans: A sound was not made by them. 8. Spring has forgotten the garden. Ans: The garden has been forgotten by Spring. 9. Mr. Roy was charging his phone. Ans: Mr. Roy’s phone was being charged by him. 10. They laughed at the lame man. Ans: The lame man was laughed at by them. 11. They did not make any noise. Ans: Any noise was not made by them. 1...

The north ship | Philip Larkin | Questions with Answers

★ Important Questions with Answers: 1. Who wrote the poem, ‘The North Ship'? Ans: Philip Larkin wrote the poem, ‘The North Ship'. 2. Where did the first ship turn towards? Ans: The first ship turned towards the west. 3. What did the first ship discover in the west? Ans: The first ship travelled over the running sea and winds carried it to a rich country. 4. Why is meant by ‘quaking sea’? Ans: ‘Quaking sea’ refers to the running or stirring waters of the sea, caught up in the midst of strong wind. 5. What does ‘the third ship’ stand for? Ans: ‘The third ship’ stands as a symbol of the endless journey of mankind filled with difficulties in order to attend one’s aspirations. 6. Where did the wind carry the first ship? Ans: The wind carried the first ship to a rich country. 7. Give any two points of difference between the journey of the third ship and the other two ships. Ans: While the fast to sleep ‘turned towards’ the west and the east respectively the third ship drove towards ...

Textual Grammar | Strong Roots | Class - XII

Textual Grammar | Strong Roots 1. My father could convey complex spiritual concepts in very simple, down-to-earth Tamil. [Change the voice] HS- ' 18 Ans: Complex spiritual concepts could be conveyed by my father in very simple, down-to-earth Tamil. 2. My parents were widely regarded as an ideal couple. [Change the voice] HS-‘17 Ans: People widely regarded my parents as an ideal couple. 3. His answer filled me with a strange energy and enthusiasm. [Change the voice]  Ans: I was filled with a strange energy and enthusiasm by his answer. 4. However all necessities were provided for.  [Change the voice]  Ans: However my parents provided for all necessities. 5.I have endeavoured to understand the fundamental truths revealed to me by my father. [Change the voice] Ans: My father revealed the fundamental truths to me which I had endeavoured to understand. 6. She would place a banana leaf before me. [Change the voice] Ans: A banana leaf would be placed before me by her. 7. This ...