Skip to main content

Textual Grammar — The Eyes Have It, Class -XII

Textual Grammar

Voice Changes:

1. But her next question removed my doubts.
Ans: But my doubts were removed by her next question.

2. I found the window.
Ans: The window was found by me.

3. Few girls can resist flattery.
Ans: Flattery can be resisted by few girls.

4. I did not see you.
Ans: You were not seen by me.

5. Do you see any animals ?
Ans: Are any animals seen by you.

6. Then I made a mistake.
Ans: Then a mistake was made by me.

7. My aunt is meeting me there.
Ans: I will be met there by my aunt.

8. She thought me a romantic fool.
Ans: I was thought to be a romantic fool by her.

9. She would forget our brief encounter.
Ans: Our brief encounter would be forgotten by her.

10. The carriage wheels changed their sound and rhythm.
Ans: Their sound and rhythm were changed by the carriage wheels.

11. I asked the girl if she was going all the way to Dehra.
Ans: The girl was asked by me if she was going all the way to Dehra.

12. But I liked the sound of her voice.
Ans: But the sound of her voice was liked by me.

13. A man getting into the compartment, stammered an apology.
Ans: An apology was stammered by a man getting into the compartment.

14. The man who had entered the compartment broke into my reverie.
Ans: My reverie was broken into by the man who had entered the compartment.

15. It would take me some time to discover something about her looks.
Ans: Some time would be taken by me to discover something about her looks.

Narration Changes:

1. “We’ll soon be at your station”, I said to the girl.
Ans: I told the girl that we would soon be at her station.

2. The girl said, “I wish I were going to Mussoorie”.
Ans: The girl wished she had been going to Mussoorie.

3. The girl said, “Oh! How lucky you are.”
Ans: The girl exclaimed in joy that I was very lucky.

4. She said, “Why are you so serious?”
Ans: She asked why I was so serious.

5. “I didn’t see you either,” I said. “But I heard you come in.”
Ans: I said that I had not seen her either but had heard her come in.

6. I said to the girl, “What is it like outside?”
Ans: I asked the girl what it was like outside.

7. I told the girl, “Are you going all the way to Dehra?”
Ans: I asked the girl if she was going all the way to Dehra.

8. “She was an interesting girl”, I said.
Ans: I said that she had been an interesting girl.

9. She said, “I did not know anyone else was here.”
Ans: She said that she had not know anyone else had been there.

10. I said to the man, “Can you tell me — did she keep her hair long or short?”
Ans: I asked the man if he could tell me whether she kept her hair long or short.

Transformation of Sentences:

1. As soon as she left the train, she would forget our brief encounter.[Turn into a negative sentence]
Ans: No sooner had she left the train, than she would forget our brief encounter.

2. She was silent. [Turn into a negative sentence]
Ans: She did not speak.
3. Only the scent of perfume still lingered. [Turn into a negative sentence]
Ans: Nothing but the scent of perfume still lingered.

4. October is the best time of the year. [Turn into a negative sentence]
Ans: No other time of the year is as good as October.

5. She seemed to find nothing strange in the question. [Turn into an affirmative sentence]
Ans: She seemed to find everything familiar in the question.

6. Few girls can resist flattery. [Turn into an negative sentence]
Ans: Most girls cannot resist flattery.

7. This is the best time. [Rewrite using positive degree]
Ans: There is no other time as good as this.

8. Yes, October is the best time. [Rewrite using positive degree]
Ans: Yes, no other time of the same is as good as October.

9. I’m not nearly as attractive a travelling companion as the one who just left. [Rewrite using comparative degree]
Ans: The one who just left is a far more attractive travelling companion than me.

10. Yes, October is the best time.[Rewrite using comparative degree]
Ans: Yes, October is better than any other time.

11. She would forget our brief encounter. [ Make it complex]
Ans: She would forget our encounter which was brief.

12. She had beautiful eyes but they were of no use to her. [Make it complex]
Ans: Although she had beautiful eyes, they were of no use to her.

13. But her next question removed my doubts. [Turn into a complex sentence]
Ans: But the next question that she asked, removed my doubts.

14. The man who had entered the compartment broke into my reverie. [Make it Simple]
Ans: Entering the compartment the man broke into my reverie.

15. The couple who saw her off were probably her parents. [Make it Simple]
Ans: The couple seeing her off were probably her parents.

Comments

Popular posts from this blog

Important Voice Changes for Madhyamik Examination

Important Voice Changes for Madhyamik Examination (100% common) Do as directed: Voice Change 1. Change the voice. Ans: Let the voice be changed. 2. Tears filled her eyes. Ans: Her eyes were filled with tears. 3. I had written a letter. Ans: A letter had been written by me. 4. He has worked out the answers carefully. Ans: The answers have been worked out carefully by him. 5. Does Abhra know Jack? Ans: Is Jack known to Abhra? 6. Change the voice of the following sentence. Ans: Let the voice of the following sentence be changed. Or, You are asked/ instructed/ told/ ordered to change the voice of the following sentence. 7. They did not make a sound. Ans: A sound was not made by them. 8. Spring has forgotten the garden. Ans: The garden has been forgotten by Spring. 9. Mr. Roy was charging his phone. Ans: Mr. Roy’s phone was being charged by him. 10. They laughed at the lame man. Ans: The lame man was laughed at by them. 11. They did not make any noise. Ans: Any noise was not made by them. 1...

The north ship | Philip Larkin | Questions with Answers

★ Important Questions with Answers: 1. Who wrote the poem, ‘The North Ship'? Ans: Philip Larkin wrote the poem, ‘The North Ship'. 2. Where did the first ship turn towards? Ans: The first ship turned towards the west. 3. What did the first ship discover in the west? Ans: The first ship travelled over the running sea and winds carried it to a rich country. 4. Why is meant by ‘quaking sea’? Ans: ‘Quaking sea’ refers to the running or stirring waters of the sea, caught up in the midst of strong wind. 5. What does ‘the third ship’ stand for? Ans: ‘The third ship’ stands as a symbol of the endless journey of mankind filled with difficulties in order to attend one’s aspirations. 6. Where did the wind carry the first ship? Ans: The wind carried the first ship to a rich country. 7. Give any two points of difference between the journey of the third ship and the other two ships. Ans: While the fast to sleep ‘turned towards’ the west and the east respectively the third ship drove towards ...

Textual Grammar | Strong Roots | Class - XII

Textual Grammar | Strong Roots 1. My father could convey complex spiritual concepts in very simple, down-to-earth Tamil. [Change the voice] HS- ' 18 Ans: Complex spiritual concepts could be conveyed by my father in very simple, down-to-earth Tamil. 2. My parents were widely regarded as an ideal couple. [Change the voice] HS-‘17 Ans: People widely regarded my parents as an ideal couple. 3. His answer filled me with a strange energy and enthusiasm. [Change the voice]  Ans: I was filled with a strange energy and enthusiasm by his answer. 4. However all necessities were provided for.  [Change the voice]  Ans: However my parents provided for all necessities. 5.I have endeavoured to understand the fundamental truths revealed to me by my father. [Change the voice] Ans: My father revealed the fundamental truths to me which I had endeavoured to understand. 6. She would place a banana leaf before me. [Change the voice] Ans: A banana leaf would be placed before me by her. 7. This ...