Skip to main content

Textual Grammar from Three Questions

✷✷ Textual Grammar from — Three Questions: Class - XII | WBCHSE

➣➣Voice Changes:

1. The man would have attacked you.
Ans: You would have been attacked by the man.

2. The hermit lived in a wood which he never quitted.
Ans: The hermit lived in a wood which was never quitted by him.

3.You have already been answered.
Ans: Someone has already answered you.

4. They all answered his questions differently.
Ans: His questions were answered differently by all of them.

5. You do not know me.
Ans: I am not known to you.

6. The Tsar gave the reward to none.
Ans: None was given the reward by the Tsar.

7. The Tsar did not give him the spade.
Ans: He was not given the spade by the Tsar.

8. The hermit listened to the Tsar but answered nothing.
Ans: The Tsar was listened to by the hermit but was answered nothing.

9. The Tsar approached him.
Ans: He was approached by the Tsar.

10. The man held his hands pressed against his stomach.
Ans: His hands were held pressed against his stomach by the man.

➣➣Narration Changes:

1. The Tsar said, “I come to you wise man, for an answer to my questions.”
Ans: Addressing the man as wise, the Tsar said that he came to him (the hermit) for an answer to his questions.

2. “You have already been answered,” said the hermit to the Tsar.
Ans: The hermit told the Tsar that he had already been answered.

3. The Tsar said, “Let me take spade and work awhile for you.”
Ans: The Tsar suggested that he (the Tsar) should take the spade and work awhile for the hermit.

4. “Forgive me!” said the bearded man.
Ans: The bearded man asked for forgiveness.

5. The Tsar approached him and said, “For the last time, I pray you to answer my questions, wise man.”
Ans: The Tsar approached the hermit and addressing him as wise man, requested him for the last time to answer his questions.

6. The hermit said, “Now rest awhile — and let me work a bit.”
Ans: The hermit asked him (the Tsar) to rest awhile then and suggested that he (the hermit) should work a bit.

7.  “Thanks!” said the hermit.
Ans: The hermit thanked him (the Tsar).

8. “Here comes someone running,” said the hermit, “let us see who it is.”
Ans: The hermit said that there came someone running and suggested that they should see who it was.


**********
📌 Thank you for visiting my page 🙏
📌 Any constructive or suggestive comments are always welcome.

Comments

Popular posts from this blog

Important Voice Changes for Madhyamik Examination

Important Voice Changes for Madhyamik Examination (100% common) Do as directed: Voice Change 1. Change the voice. Ans: Let the voice be changed. 2. Tears filled her eyes. Ans: Her eyes were filled with tears. 3. I had written a letter. Ans: A letter had been written by me. 4. He has worked out the answers carefully. Ans: The answers have been worked out carefully by him. 5. Does Abhra know Jack? Ans: Is Jack known to Abhra? 6. Change the voice of the following sentence. Ans: Let the voice of the following sentence be changed. Or, You are asked/ instructed/ told/ ordered to change the voice of the following sentence. 7. They did not make a sound. Ans: A sound was not made by them. 8. Spring has forgotten the garden. Ans: The garden has been forgotten by Spring. 9. Mr. Roy was charging his phone. Ans: Mr. Roy’s phone was being charged by him. 10. They laughed at the lame man. Ans: The lame man was laughed at by them. 11. They did not make any noise. Ans: Any noise was not made by them. 1...

The north ship | Philip Larkin | Questions with Answers

★ Important Questions with Answers: 1. Who wrote the poem, ‘The North Ship'? Ans: Philip Larkin wrote the poem, ‘The North Ship'. 2. Where did the first ship turn towards? Ans: The first ship turned towards the west. 3. What did the first ship discover in the west? Ans: The first ship travelled over the running sea and winds carried it to a rich country. 4. Why is meant by ‘quaking sea’? Ans: ‘Quaking sea’ refers to the running or stirring waters of the sea, caught up in the midst of strong wind. 5. What does ‘the third ship’ stand for? Ans: ‘The third ship’ stands as a symbol of the endless journey of mankind filled with difficulties in order to attend one’s aspirations. 6. Where did the wind carry the first ship? Ans: The wind carried the first ship to a rich country. 7. Give any two points of difference between the journey of the third ship and the other two ships. Ans: While the fast to sleep ‘turned towards’ the west and the east respectively the third ship drove towards ...

Textual Grammar | Strong Roots | Class - XII

Textual Grammar | Strong Roots 1. My father could convey complex spiritual concepts in very simple, down-to-earth Tamil. [Change the voice] HS- ' 18 Ans: Complex spiritual concepts could be conveyed by my father in very simple, down-to-earth Tamil. 2. My parents were widely regarded as an ideal couple. [Change the voice] HS-‘17 Ans: People widely regarded my parents as an ideal couple. 3. His answer filled me with a strange energy and enthusiasm. [Change the voice]  Ans: I was filled with a strange energy and enthusiasm by his answer. 4. However all necessities were provided for.  [Change the voice]  Ans: However my parents provided for all necessities. 5.I have endeavoured to understand the fundamental truths revealed to me by my father. [Change the voice] Ans: My father revealed the fundamental truths to me which I had endeavoured to understand. 6. She would place a banana leaf before me. [Change the voice] Ans: A banana leaf would be placed before me by her. 7. This ...