Skip to main content

Father's Help | R. K. Narayan| Class -X

Father’s Help | R. K. Narayan | Class - X

Short types questions answers:

1. Where was Swami on Monday morning?

Ans: Swami was lying in bed on Monday morning.

2. Why did Swami shudder while lying in bed?

Ans: Swami shuddered while lying in bed because it came to his mind that it was Monday morning and he would have to go to school.

3. What did Swami hope for?

Ans: Swami hoped that he didn’t have to, go to school.

4. What was Swami’s excuse for not going to school?

Ans: Headache was Swami's excuse for not going to school.

5. Who supported Swami’s staying at home?

Ans: Swami’s mother supported Swami’s staying at home.

6. Where was Swami lying at 9.30 a.m.?

Ans: At 9.30 a.m. Swami was lying on the bench in his mother’s room.

7. What did Swami’s father suggest to avoid headache?

Ans: Swami’s father suggested that Swami should loaf about less on Sundays in order to be without a headache on Monday.

8. Why did Swami change his tactics?

Ans: Swami changed his tactics as he knew that his father was very strict about his going to school and having a headache would not convince him.

9. How did Swami describe Samuel to his father?

Ans: According to Swami, Samuel was a very angry man. He was especially angry with the boys who would come in late.

10. How did Samuel look?

Ans: Samuel had dark face, thin moustache, unshaven Cheek and put on a yellow coat.

11. What was Swami not sure of?

Ans: Swami was not sure about his description of Samuel.

12. What did Swami’s father write in the letter?

Ans: Swami’s father wrote in the letter to the headmaster about Samuel, Swami’s teacher.

13. What were the feelings of Swami about Samuel?

Ans: Swami felt that Samuel was not sure such a bad man after all. He was much more friendly than the other teachers. Swami also felt Samuel had a special regard for him.

14. Why did Swami think himself to be the worst boy on earth?

Ans: Swami thought himself to be the worst boy on earth because of his own misdeed. He had falsely alleged about his teacher Samuel to his father.

15. What did Swami fail to decide about Samuel?

Ans: Swami failed to decide if Samuel deserved the allegations made against him in the letter.

16. Why did Swami decide to deliver the letter at the end of the day?

Ans: Samuel decided to deliver the letter at the end of the day as there was a chance, Samuel might do something during the day to justify the complaints made in the letter against him.

17. What subject was Samuel teaching?

Ans: Samuel was teaching arithmetic.

18. “Then why did you come at all” — Why was this an unexpected question to Swami?

Ans: According to Swami, Samuel was an angry man. Instead of scolding, Samuel asked why he had come to school when he was suffering from a headache. This was an unexpected question to Swami.

19. “Swami sad down, feeling sad.” — Why did Swami feel safe?

Ans: That day it appeared to Swami, that he had never met anyone as good as Samuel. But he was carrying a letter of allegations against Samuel and that letter would have to be delivered to the headmaster. This made Swami feel sad.

20. Why did Swami fail to deliver the letter to the headmaster?

Ans: Swami failed to deliver the letter to the headmaster because the headmaster was on a week’s leave and his room was locked.

21. What did Swami’s father do when Swami returned from school?

Ans: When Swami’s father found that the letter could not be delivered, he snatched the letter away from Swami and tore it up.

22. “You deserve your Samuel”— Why did Swami’s father say so?

Ans: Swami’s father said so because he knew that only a strict teacher like Samuel could manage a mischievous boy like Swami properly.


Thank you

God bless you all.


Comments

Popular posts from this blog

Important Voice Changes for Madhyamik Examination

Important Voice Changes for Madhyamik Examination (100% common) Do as directed: Voice Change 1. Change the voice. Ans: Let the voice be changed. 2. Tears filled her eyes. Ans: Her eyes were filled with tears. 3. I had written a letter. Ans: A letter had been written by me. 4. He has worked out the answers carefully. Ans: The answers have been worked out carefully by him. 5. Does Abhra know Jack? Ans: Is Jack known to Abhra? 6. Change the voice of the following sentence. Ans: Let the voice of the following sentence be changed. Or, You are asked/ instructed/ told/ ordered to change the voice of the following sentence. 7. They did not make a sound. Ans: A sound was not made by them. 8. Spring has forgotten the garden. Ans: The garden has been forgotten by Spring. 9. Mr. Roy was charging his phone. Ans: Mr. Roy’s phone was being charged by him. 10. They laughed at the lame man. Ans: The lame man was laughed at by them. 11. They did not make any noise. Ans: Any noise was not made by them. 1...

The north ship | Philip Larkin | Questions with Answers

★ Important Questions with Answers: 1. Who wrote the poem, ‘The North Ship'? Ans: Philip Larkin wrote the poem, ‘The North Ship'. 2. Where did the first ship turn towards? Ans: The first ship turned towards the west. 3. What did the first ship discover in the west? Ans: The first ship travelled over the running sea and winds carried it to a rich country. 4. Why is meant by ‘quaking sea’? Ans: ‘Quaking sea’ refers to the running or stirring waters of the sea, caught up in the midst of strong wind. 5. What does ‘the third ship’ stand for? Ans: ‘The third ship’ stands as a symbol of the endless journey of mankind filled with difficulties in order to attend one’s aspirations. 6. Where did the wind carry the first ship? Ans: The wind carried the first ship to a rich country. 7. Give any two points of difference between the journey of the third ship and the other two ships. Ans: While the fast to sleep ‘turned towards’ the west and the east respectively the third ship drove towards ...

Textual Grammar | Strong Roots | Class - XII

Textual Grammar | Strong Roots 1. My father could convey complex spiritual concepts in very simple, down-to-earth Tamil. [Change the voice] HS- ' 18 Ans: Complex spiritual concepts could be conveyed by my father in very simple, down-to-earth Tamil. 2. My parents were widely regarded as an ideal couple. [Change the voice] HS-‘17 Ans: People widely regarded my parents as an ideal couple. 3. His answer filled me with a strange energy and enthusiasm. [Change the voice]  Ans: I was filled with a strange energy and enthusiasm by his answer. 4. However all necessities were provided for.  [Change the voice]  Ans: However my parents provided for all necessities. 5.I have endeavoured to understand the fundamental truths revealed to me by my father. [Change the voice] Ans: My father revealed the fundamental truths to me which I had endeavoured to understand. 6. She would place a banana leaf before me. [Change the voice] Ans: A banana leaf would be placed before me by her. 7. This ...